Hevoset

Hevosista

 

Vuonna 1976 Ylöjärvellä toimintansa aloittanut ravirata on paikkakuntalaisille poikkeuksellisen merkittävä juttu.

- Ylöjärvelle on syntynyt hevospitäjän maine, ja uskon Teivolla olevan sen rakentumisen kannalta ratkaiseva merkitys, luonnehtii ravikeskuksen johtaja (2003) Markku Heikkilä.

Maantieteellisesti Teivo on osa Ylöjärveä, vaikka sijaitseekin Tampereen kaupungin omistamalla maa-alueella.

...................

Suurelle osalle kuntalaisistakin tulee yllätyksenä, että Ylöjärvi kipuaa valtakunnan listalla kärkipäähän, kun lasketaan hevosmäärän suhdetta asukaslukuun. Vuonna 2003 paikkakunnan talleissa kapsutti kavioitaan 700 liinaharjaa, kun mukaan lasketaan Teivossa valmennettavat hevoset.

Hevostalous on levittäytynyt Ylöjärven lukuisiin kyliin, ja muun muassa Keijärven läheisyydessä on paljon toimintaa. Näkyviä maamerkkejä hevosharrastuksesta ja -elinkeinosta ovat esimerkiksi Teivon ravikeskus ja Jutan talli. Tilat ovat suuntautuneet mm. ratsastukseen ja ravihevosiin.

Ratsastuspuolella hevosinnostuksen leviämistä Ylöjärvellä on auttanut paikkakunnan nuorekkuus ja muuttovoittoisuus yhdistettynä siihen, että maaseutumaisuuttakin löytyy. Harrastajia riittää useammallekin tallille. Hevoselinkeinosta leipänsä tienaavat osaavat arvostaa myös sitä, ettei heinäntuottajia tarvitse lähteä kauas haeskelemaan.

Koosteet seuraavista: Huippulähtöjä ja hevoshuumaa. Huomaamatta hummapitäjäksi. Maalaispitäjästä puutarhakaupungiksi. Tarinoita Ylöjärveltä 2003.

"Isäntien ylpeys olivat hyvät hevoset, joiden juoksutaitoa kokeiltiin paitsi kirkkomatkoilla myös raveissa. Ylöjärven Pohjoispuolinen Maatalousseura järjesti ensimmäiset ravit 1914 Kyöstinlahdella ja niistä iltamineen tuli vuosikymmeniksi jokavuotinen merkkitapaus. Ylöjärven Maamiesseura puolestaan järjesti raveja Keijärven jäällä ja ylöjärveläiset isännät kävivät kokeilemassa hevosten juoksukuntoa myös Tampereen Hippoksella."

 

Helena Honka-Hallila: Ylöjärvi 1869-1994.

"Kun Tampereen Hippoksen raviradan vuokra-aika 1970-luvulla päättyi, etsi Pohjois-Hämeen Hippos uutta radanpaikkaa ja päätyi eri vaihtoehtojen jälkeen Ylöjärvelle Teivaalanharjulle, jolta Tampereen kaupunki oli ostanut maata. Harjusta ajettiin ensin sora pois ja kuopan pohjalle rakennettiin rata ja rinteeseen avo- ja sisäkatsomot sekä pelitilat. Rata valmistui 1976 ja sitä kutsuttiin aluksi Tampereen tai Lamminpään raviradaksi kunnes se nimettiin Teivon raviradaksi."

 

Helena Honka-Hallila: Ylöjärvi 1869-1994.