Tuotteet

 

"Ylöjärvi-Seuran aktiivitoimija ja kunniajäsen Aura Siironen teki aikanaan aloitteen, jonka mukaan olisi tutkittava, olisiko Ylöjärvelle mahdollista saada oma kansallispuku. Se ei kuitenkaan onnistunut, sen sijaan hieman myöhemmin Ylöjärven pitäjäpuku. Tekstiilityönopettaja Auli Kalliomäki kertoo puvun eri vaiheista seuraavasti: puvun esikuvana oli Tahlon suvulla säilynyt 1800-1900 -lukujen vaihteesta peräisin olevat hame ja jakku. Pukuun lisättiin aikakaudelle sopivat pusero ja alushame ja kaavoitus tehtiin kokoihin C36-48. Valmistettavaan pukuun valittiin juhlava, hyvälaatuinen kangas, joka voi olla villaa, silkkiä tai sekoitekangasta. Alkuperäinen puku oli väriltään ruskean vihertävä, mutta pitäjänpuvun ensimmäinen malli valmistettiin tummansinisestä villakankaasta. Puvun "oikeaa" väriä ei ole määritelty, joten jokainen voi valita sen oman mieltymyksensä mukaan. Puvun pusero on puuvillaa tai puuvillapolyesteriä ja alushame puuvillaa."

 

Ylöjärvi-Seura 60 vuotta. Rakkaudesta kotipitäjään, 2013.

"Ylöjärvi-Seuran kesän 1989 eräs merkittävä tapahtuma oli uuden Ylöjärvi-ryijyn luovuttaminen kunnalle. Arkkitehti Taina Väisäsen suunnittelemasta Ylöjärvi-ryijystä voitiin nähdä monia piirteitä: Vahantajoki, Vikelän tuulimylly, maalaismaisemaa ja taajama-asutusta. Taina Väisäsen mukaan lähtökohtana oli vanha Ylöjärvi-ryijy. Uuden teoksen nimi oli Ylöjärvi I. Ryijyn pääväri oli kelta-oranssi. Keskustaa hallitsee puu, joka kuvaa kunnan kasvua ja metsämaisemia. Keltainen väri symboloi maataloutta. Näsijärvikin saarineen ja veneineen on nähtävissä. Lopullisen muotonsa ryijy sai Aili Väisäsen - tarinan äidin - kangaspuissa."


Ylöjärvi-Seura 60 vuotta. Rakkaudesta kotipitäjään, 2013.

 

Kurun korusarja

 

Kurulaisilla on oma pronssinen korusarja, jonka on suunnitellut kurulainen Timo Virtanen. Sarjan korut tehdään tilaustöinä, jotka valmistaa Kalevala Koru. Korun innoittajana on Karjulan kylän Ala-Karjulan talon puutarhasta 1910-luvulla löytynyt solki, joka on valmistettu 1700-luvulla. Tuolloin solkea käytettiin hakasena, vyökoukkuna, taskukoukkuna tai turkin hakasena. Esikuvan kaltaista, Virtasen suunnittelemaa solkea käytetään Kurun naisen kansallispuvun koruna.

 

Outi Lehtinen. Ylöjärvi yritteliäs puutarhakaupunki